• In Spanje noemt men een hotel als El Baciyelmo al snel ‘een huis op het land’ (casa rural). Daar is in dit geval eigenlijk geen sprake van: het ligt midden in Trujillo, en is gerenoveerd en gemeubileerd op een moderne manier.

    Het huis, uit de 16e eeuw heeft zes studios van hoge kwaliteit. Met een voor dit deel van Spanje wel zeer groene tuin waar u rustig een boek kunt lezen onder een citroenboom en kunt ontspannen in een hangmat.

    Of op een warme dag een frisse duik in het zwembad kunt nemen. Een unieke stek in het hart van de provincie Cáceres: Trujillo. Een plek om je helemaal thuis te voelen.

  • De naam El Baciyelmo is een neologisme van de hand van Miguel de Cervantes. Het komt voor in hoofdstuk 21 van het eerst deel van de Quijote (1605).

    In dit verhaal is de vermetele ridder er van overtuigd dat de helm in kwestie de beroemde yelmo de Mambrino was. Mambrino was een Moorse koning wiens helm toverkracht werd toegeschreven. Terwijl de rest van de wereld zo kon zien dat het een ordinair scheerbekken (bacía) was. Cervantes, met zijn gewoonlijke scherpte, legt Sancho Panza de term ‘baciyelmo’ in de mond, waarmee hij het meningsverschil tussen Don Quijote en de anderen in een klap uit de wereld hielp.

    Toen we ontdekten dat Cervantes ook in Trujillo is geweest, kregen we het idee voor de naam van ons bedrijf. El Baciyelmo is immers gebaseerd op diverse perspectieven en werkelijkheden. Onze ‘baciyelmo’ is ook niet wat het lijkt: een hotel of een woonhuis, een laat-Middeleeuws gebouw of een modern pand.


Privé badkamer en eigen keuken, TV, WiFi, vloerverwarming en airconditioning, bibliotheek, tuin, zwembad, parkeergarage.


Rookvrij hotel.